Vés al contingut

Els reptes de la CUP al Parlament i més enllà

Desembre 6, 2012

Article publicat a Vilaweb Sabadell el 21/11/12 continua sent perfectament valid després del 25-N

 

La decisió de la CUP de presentar-se a les eleccions autonòmiques ha engegat un procés d’aglutinament de nombroses forces d’esquerra rupturista al nostre país que no només pot canviar el panorama actual sinó constituir-se en embrió d’Unitat Popular de moltíssims sectors socials. Les següents línies exposen la meva opinió sobre el potencial i els reptes d’una aposta política sense precedents als Països Catalans en els últims anys

El primer repte de la CUP ja l’ha aconseguit en gran part: aconseguir ser com el seu nom indica la Candidatura d’Unitat Popular i no només la expressió electoral de l’esquerra independentista. El procés sens dubte no es nou i s’ha reforçat en l’àmbit del municipalisme especialment en els últims cinc anys. La CUP ha entrat en un nou cicle quan ha decidit presentar-se a les eleccions autonòmiques. Per una banda ha aconseguit desempallegar-se de la seva imatge de formació a l’esquerra d’ERC i per l’altre s’ha constituït com a referencia per a molta gent que a més d’un canvi en la qüestió nacional aposta per a un canvi social i una transformació democràtica des del poble. Sota les sigles CUP-AE s’han agrupat altres formacions polítiques d’esquerra radical i candidatures amb una manera diferent d’entendre la política.

El segon repte que té la CUP-AE es efectivament entrar al Parlament, no vull que se’m malinterpreti, no es que la feina que s’hagi fet fins ara no sigui important i no es que el discurs mostrat fins al moment no serveixi per a res. Ho considero important per als altres dos reptes que tot seguit exposaré.

El tercer repte es molt important i es per això que la CUP-AE ha d’entrar al Parlament: Per donar referencialitat entre la població a tota aquesta esquerra que no es conforma amb l’actual estat de les coses. Una esquerra que no intenta posar-li pedaços al sistema sinó que creu que s’ha de canviar de soca-rel. El potencial de la presencia de la CUP-AE al Parlament no és per canviar-lo des de dintre o a gestionar-lo millor. Amb pocs diputats el concepte no és ni tan sols plantejable i les aliances a qualsevol preu no entren dintre l’estratègia de la CUP-AE. En la meva opinió, el principal benefici d’estar dintre el Parlament és la utilització d’aquest potent altaveu per amplificar al discurs i que sigui sentit per la majoria de la població. No crec que la qüestió sigui poc transcendent. En el context actual d’escepticisme en la política i de falta de confiança en la capacitat col·lectiva per transformar la realitat, una presencia al parlament pot aportar solidesa a un seguit de lluites que a poc a poc es van engrandint i confluint. Solidesa i referencialitat, mostrar a les classes populars que hi ha gent amb noms i cognoms, amb un programa definit amb alternatives i voluntat de plantar cara. No missatges entretallats, líquids que a vegades ressonen uns instants per tot seguit diluir-se sinó unes sigles, un programa i una gent darrera amb una praxis militant. Una aposta política prou amplia i heterogènia com per pogué englobar a les diferents sensibilitats dintre de l’esquerra revolucionaria però alhora sent prou solida com perquè els seus missatges no s’esvaeixin al cap de poc. Si volem ser de capaços de guanyar batalles contra el capitalisme en un plaç no massa gran de temps hem de créixer quantitativament i qualitativa, la presencia de la CUP-AE al Parlament, no per integrar-s’hi sinó per donar una batalla constant, pot ajudar molt en aquest creixement.

Arribo al quart repte i de nou que no se’m malinterpreti per haver dedicat tant espai al fet d’entrar al Parlament. S’ha dit i repetit que les lluites no es guanyen a les institucions, que es guanyen al carrer i que la CUP-AE no és una corretja de transmissió ni una avantguarda per als moviments socials. No camina al davant ni al darrere sinó al seu costat, es per això que l’entrada al Parlament d’una força com la CUP-AE ha de venir acompanyada per un augment de la lluita social. Seria il·lús pensar que 1, 3, 6 o 8 diputats seran capaços de canviar aspectes importants de la política actual per si sols. Inclús en l’hipotètic cas d’una majoria electoral d’aquí quatre anys, esta demostrat que no n’hi ha prou amb guanyar a les institucions. Totes les forces revolucionaries arreu del món que han aconseguit les institucions posteriorment han hagut de d’enfrontar-se al poder judicial, als poders econòmics i a les forces armades. També a Catalunya aquests poders fàctics bloquejaran la possibilitat de qualsevol canvi significatiu en el sistema capitalista i la ordenació de l’estat. És per això que si un èxit electoral no va acompanyat d’un augment qualitatiu i quantitatiu de la lluita des de tots els fronts poca cosa podrà aconseguir la CUP-AE. Aquest quart repte correspon també a la gent que lluitem des de diversos àmbits per transformar la realitat actual i sí, en la resta de fronts també hem de ser més sòlids i demostrar que estem disposats a lluitar contra les agressions que estem rebent amb totes les conseqüències. Es per això que caldria començar a preparar des de ja mateix una gran mobilització després del 25-N per mantenir el nivell de lluita a que es va arribar durant la Vaga General.

Exposades aquestes línies si m’està llegint gent indecisa amb el seu vot, però que creu que la crisis l’ha de pagar qui l’ha generat i no el poble, l’animaria a votar la CUP-AE. A qui ja ho ha decidit el convidaria a sumar-se no només als actes de campanya sinó a totes les mobilitzacions contra les agressions que estem patint molt més enllà del 25-N. Finalment a totes i tots els que ja s’hi han sumat, els hi envio ànims perquè necessitarem tot el nostre entusiasme i els demano que es segueixin organitzant perquè necessitarem totes les nostres forces.

 

Anuncis

From → Societat

Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: