Vés al contingut

Una mirada a El Hobbit i el seu transfons

Desembre 18, 2012

Bé, una entrada diferent a les anteriors però es el que té un bloc personal, ja aviso a “sobre el bloc” que la temàtica es variada i respon a inquietuds personals, no hauríem de buscar més connexió entre les temàtiques que la varietat de temes que li passen pel cap a l’autor. I potser no van mal encaminats aquells que pensen que està com una regadera, bé allà anem

L’entrada esta feta amb motiu de que he vist la pel·lícula però parlaré una mica també de Tolkien i de la novel·la de el Hobbit.

Des de que vaig començar a jugar a rol amb onze anys sempre he estat un enamorat de Tolkien i el Hobbit va ser el tercer llibre que hem vaig llegir, per tant està escrit des de l’òptica d’un coneixedor de Tolkien que es va llegir els seus llibres molt abans de que apareguessin les pel·lícules.

Molt ràpidament, JR Tolkien era professor de llengua escandinava a una universitat anglesaa de principis del segle XX, i no va començar escrivint les novel·lesl, va començar creat varies llengua, el Quenya i el Sindarin a partir del llatí barrejat amb elements del finés i el grec. Tot el món posterior que va crear amb elfs, orcs, hobbits va ser donant-li un transfons a les llengües que va crear. La llengua dels elfs, aquest es l’origen de la millor serie de novel·les de fantasia del segle XX, mai m’ha deixat de fascinar la imaginació que devia tenir aquella ment. I es que fins a on arriben les meves referencies (que poden estar una mica antiquades ho reconec), cap món de fantasia dels que es van crear posteriorment a estat capaç d’arribar-li ni a la sola de les sabates (dragonlance, les mil i una series de manga de fantasia…), la capacitat de crear històries, mons, llinatges i éssers fantàstics que mantenen una coherència entre sí dintre d’un univers de fantasia, i sobretot, la recreació amb els petits detalls de les novel·les… cap saga ho ha aconseguit.

Els hobbits són un d’aquests elements que no acostumen a aparèixer a la resta de sagues de fantasia, no tenen poders màgics, ni fan guerres, son grangers que viuen en coves adaptades i confortables. I Tolkien dedica pagines i pagines a descriure aquests éssers aparentment sense importància fent-los protagonistes de les seves històries. Arriben a desplaçar als humans com a protagonistes principals (encara que també hi juguen un paper molt important). Llegint la traducció al català de el Hobbit (molt ben aconseguida per cert) hom arribaria a situar La Comarca a qualsevol poblet d’una comarca interior catalana abans que existís la radio i la tele, amb el llenguatge, les expressions molt ben aconseguides i familiars i els detalls que fan que casí puguis sentir l’olor de la llenya cremada en la llar de foc d’una masia confortable.

Vaig llegir fa temps una interpretació molt encertada, els hobbits son petitburgesos rurals anglesos del tombant dels segles XIX, XX, una mica idealitzats clar. La comarca es un món de grangers on les principals preocupacions son les xafarderies dels veïns, mantenir una bona aparença a la comunitat amb invitacions a àpats i regals i sobretot mantenir el seny i que tot segueixi igual. Els hobbits no volen ni a sentir a parlar de elfs, tresors i aventures i es queden a la seva comarca, potser el retrat d’una infanciaa als camps de Worcestershire al centre d’Anglaterra abans de que arribés la Primera Guerra Mundial, on Tolkien va començar a escriure els seus primers contes segurament fugint d’una crua realitat de trinxeres i morts estúpides. La Comarca, nom del lloc on viuen els hobbits es sobretot una idealització de la vida rural abans de que arribés la industrialització a tots els indrets, hi ha fins i tot el que pot ser un punt d’enyorança d’un passat idealitzat, potser per això la creació dels hobbits, dels que fa unes descripcions que no deixen de ser literàriament fascinants. No m’estendré més amb interpretacions socials de Tolkien i la seva obra, potser hi retornaré més endavant, de moment hem remeto a la postdata d’aquesta entrada.

Sobre la pel·lícula, no acabo d’entendre perquè fer una trilogia d’una novel·la pensada per ser llegida “del tirón” i sobretot una novel·la menys carregada i més rapida de llegir que la trilogia del senyor dels anells, es per això que molta gent comenta al sortir del cine “falta alguna cosa”. Si ho comparem amb El Senyor dels Anells  hi han moltes més petites trames que van quedant resoltes abans de resoldre la trama principal, amb espais per fer una pausa i amb diferents moments d’ambientació atmosfera i tensió dramàtica. I que El Senyor dels Anells és  completament impossible de condensar en una pel·lícula, abans de les pel·lícules que tothom coneix i va haver una de dibuixos animats on es feia la historia dels senyor dels anells del tirón i es quedava a la meitat. En canvi el llibre de el Hobbit, tot i que també hi han moments de pausa, es  fa difícil partir-lo en tres parts, per a mi es una historia per ser explicada “del tirón”,  es troba a faltar els elfs del Bosc Negre, arribar al poblat dels humans del llac….. bé no vull fer de “spoiler”. D’acord que amb tres pel·lícules hi ha més temps de recrear-se en petits detalls però no se si això compensa la sensació de que no acaba de passar gran cosa argumentalment.

Passaré a enumerar errors i encerts de la pel·lícula més esquemàticament que ja m’estic enrotllant massa, sempre al meu parer completament personal influït pel meu frikisme i tenint en compte que no soc crític cinematogràfic ni en tinc ganes.

Errors: (a més de una trilogia en comptes d’una pel·lícula)

  • El toc d’humor a vegades pot estar bé pero hi ha moments que sobren, especialment les alusions a conceptes del present (el golf, el diposit a llarg plaç), el Gandalf el vaig massa xistós per ser Gandalf.

  • Les escenes del pont a les cavernes potser es flipen una mica massa.

  • El radagast es graciós però no se si m’acaba d’encaixar, es un “afegit” del director, a la novel·la se’l nombra però no apareix. La escena del carro tirat per conills hem sobra.

Encerts

  • Com a les pel·lícules del Senyor dels anells bona recreació de l’univers Tolkien.

  • L’ambientació molt ben treballada, la fotografia dels paisatges es impressionant. I la musica ben aconseguida.

  • Ben aconseguida la part de la Comarca, l’estupor d’un hobbit “petit propietari de seny” (veure anteriorment) quan se li comencen a presentar a la seva tranquil·la casa del seu plàcid mon guerrers nans que parlen de terres llunyanes i dracs. Ben aconseguit e interpretat.

  • Els nans molt molt ben caracteritzats, els nans acostumen a ser personatges plans, a l’estil del Gimli de les pel·lícules, poca variació es veu en ells i en altres sagues de fantasia semblen tots iguals. Peter Jackson però ha aconseguit caracteritzar-los molt bé i que cadascun dels tretze nans adoptés una personalitat pròpia que el diferencia i no ser una massa de guerres nans guiats per un líder. Resultat molt superior al que m’esperava.

Vaja potser no es la ostia però recomano anar-la a veure, als amants de Tolkien o la fantasia en general, altres tipus de públics la veritat es que no ho sabria dir, soc bastant incapaç de posar-me a la pell d’algú que no li agrada a aquest genere, jo ja llegia Tolkien abans fin i tot de tenir us de raó, es per això que no puc ser parcial en aquesta qüestió, ni intentar ser-ho.

PD: Ja se el que li pot passar pel cap a alguns, que Tolkien era catòlic i conservador, que el món del senyor dels anells es racista… el primer es veritat, lo segon discutible. Només dir que per a mi va ser un geni independentment de que coincideixi amb les seves idees, que no va fer cap barrabasada i que si tot el que m’agradés hagués de tenir una coherència absoluta en primer lloc no hem diferenciaria en res dels que volen un pensament únic i segon i potser més important ja faria temps que m’hagués tirat per un pont.

Anuncis
One Comment
  1. Rectificacions: L’al·lusió al golf si que apareix a la novel·la, no me’n recordava. Podeu trobar una crítica més completa a: http://ungelicisus.blogspot.com.es/2012/12/un-gnee-inesperado.html

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: