Vés al contingut

Reflexions Nadalenques (I)

Desembre 25, 2012

Encara que diguin que el Nadal es la celebració del naixement de Crist, no deixa de ser una adaptació de l’Església a festivitats anteriors. Altres comunitats cristianes com ara els coptes d’Egipte celebren el naixement de Crist en altres èpoques de l’any. Quan la religió cristiana esdevé oficial de l’Imperi Romà adapta a la seva litúrgia una de les principals festes del paganisme romà: El 25 de desembre, festa oficial a l’Imperi, data en que es realitzava la celebració pagana del solstici d’hivern: El Sol Invencible. El dia en que les hores de sol comencen a augmentar. Podem dir doncs que es casi natural que les societats antigues celebressin aquest fet. De fet, en comunitats agrícoles (la gran majoria de les comunitats antigues que no eren caçadores-recolectores) les estacions de l’any estan molt marcades ja que les collites depenen dels cicles de l’any. Celebrar que els dies es facin més llargs resulta casi bé lògic. Es poden trobar referencia a la celebració del solstici en pobles germànics i escandinaus i també en inques i mexiques.

Es per aixó que a la típica pregunta “Tu ets ateu i fas el sopars de Nadal?” La resposta es ben senzilla: El solstici d’hivern es celebrava molta abans que existís la religió catòlica. Els catòlics sempre van per la vida dient que ho han inventat tot i que tots els rituals socials comunitaris els hi pertanyen.

Anem a la forma que pren el Nadal actualment, l’Església ha perdut o més aviat ha cedit en part la hegemonia cultural que anteriorment tenia. Per això les festes nadalenques adopten els valors d’una societat capitalista on els individus es valoren en funció de la seva capacitat de consumir. En les ultimes dècades aquest aspecte ha guanyat molta importància: els regals i els centres comercials decorats amb Santa Claus i la musica ding-dang-dong sonant a tot drap. Acompanyat del gest de per un cop a l’any desitjar pau i amor, ser solidaris etc… aspecte que deriva de la hipocresia catòlica, de la típica actitud “feu el que jo dic però no el que jo faig” o del netejar les consciencies individuals per un dia o una setmana.

Sobre el tema del consumisme he vist motes crides per la xarxa social a limitar-se en el consum o deixar-lo de banda. Penso que no es necessari, el mateix sistema capitalista ha fet baixar el poder adquisitiu que la població tenia fa uns anys, grans sectors de la població (no m’atreveixo a quantificar-ho) senzillament ja no poden comprar tant com fa uns anys. El problema el tindrà la gent que havent-se empobrit es segueix creient l’ideal del capitalisme de consumir més i més i la frustració que li generarà.

Peró bé, tampoc es qüestió de anar sempre a la contra, personalment intento gaudir de les coses bones que també té. Per sort únicament tinc un dia de menjars familiars i tampoc se’m fa pesat, tot el contrari. Sobretot el retrobament amb la gent que esta fora, expressat en la dita “per Nadal cada ovella al seu corral”. I dels moments de socialització amb l’excusa de les festes, i del menjar i del beure que no tinc cap problema en confessar que els considero dels grans plaers de la vida. La veritat es que generalment recordo bé les èpoques nadalenques.

El “ding-dang-dong” i la hipocresia generalitzada als carrers amb 50000 eslògans que t’inviten a consumir coses que no necessites poden arribar a ser pesats però millor no te’ls escoltes i ja està. He pogut veure al llarg dels anys diverses campanyes des de col·lectius destinades a combatre-ho, iniciatives destinades a fracassar estrepitosament i que només se les creu una minoria molt polititzada. La hegemonia cultural capitalista es combat al llarg de tot l’any i amb accions que tinguin a veure amb les condicions en les que viu la gent, atacar alguna cosa tant abstracte com es el Nadal es una cosa difícil de ser percebut per la població com quelcom  que té a veure amb ells. Una altre cosa es recordar d’on procedeixen les joguines que es compren, denunciar a certs personatges o denunciar l’eslògan del poder de desitjar felicitat mentre condemna a la misèria a milions de persones. Recordem el capitalisme i els capitalistes son els causants de la gana al món no els treballadors que no volen donar diners a una ONG que ves a saber on aniran a parar. La caritat cristiana fa del problema de la fam al món un problema ocasionat de forma espontània, com si fos un desastre natural, amagant que té culpables amb noms i cognoms i situa la solució del problema en la caritat individual i no en el canvi de les relacions productives a nivell internacional. Bé podria estendre’m bastant més en aquest aspecte però millor deixar-ho per una altra ocasió.

Al que anava, els valors de consumisme e hipocresia i tot el que he exposat no esta mai de més denunciar-ho però no ho canviarem mentre no poguem construir unes relacions humanes basades en la solidaritat entre iguals. També mentre els mitjans de producció estan orientats a maximitzar benefici es necessari posar en circulació l’excés de mercaderies que produeixen encara que no siguin socialment necessàries. Per això el consumisme i l’eslògan repetit 50000 cops de compra-ho tot encara que no puguis, no crec que estigui explicant res de nou.

Mentrestant això no canvia, personalment prefereixo passar els nadals tant bé com puc gaudint de la companyia de família i amics i gent que està lluny i només les veus en aquestes festes. Insisteixo, les anàlisis fetes son menys subjectives i més generals, el que fer davant l’analisis es una opinió personal i subjectiva en un bloc personal en el que parlo de moltes coses.

Bones festes a tothom i totdon.

Properament més reflexions

Anuncis

From → Societat

Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: