Vés al contingut

Especies urbanes vol.1: El Freetibet

gener 6, 2013

Recuperem un escrit que tindrà uns quatre anys però segueix sent completament vigent, es tracta d’una descripció d’una de les especies que pululen per les ciutats i pobles del país, sense anim d’ofendre….

EL FREETIBET

Juntament amb una gran quantitat de fauna urbana pintoresca de la qual parlarem en properes edicions avui analitzarem el freetibet. El freetibet es un nom donat a un tipus d’espècie també conegut com “jispy” o Hipiie-pijo que aquests últims anys ha proliferat molt.

Son molt abundants en tot Europa i van fer-se sentir molt abans de les olimpíades de Pequín d’aquí el nom de freetibet que pot sintetitzar una barreja de hipocresia i progressisme mal entès (després de tot si s’hagués de fer el mateix amb tots els estats del món que incompleixen els drets humans poques olimpíades es podrien fer incloent les que es van fer aquí, cosa que per mi seria perfecte).

Bé seguim amb la descripció, acostumen a ser joves (excepte en una de els seves variants) i portar una estètica hippie (tot i que no sempre, també hi ha la varietat pijo progre) sovint acompanyada de rastes, acompanyada de penjolls i tot allò que sembli exòtic i propi d’altres cultures. Acostumen a ser de classe mitja alta o alta.

Malgrat semblar tant alternatius a la societat occidental son profundament individualistes i mai els hi demanis un favor perquè si te’l concedeixen t’ho estaran mesos retraient, no hi confiïs perquè son aprofitats i pues. Difícilment s’implicaran en gran part de les causes que diuen defensar ( o altres més importants i que ens afecten més a tots) ja que l’important es fardar de progressisme assentat al sofà.

Bé presentem un recull de quins son els seus trets o “manaments” el terme manament es en to humorístic ja que presenten moltes variants a partir de les línies que he exposat, els que s’acostumen a complir tots al meu parer són el 5, el 7, el 8 i el 10. Aquí van:

 1. Faràs ioga i/o llegiràs llibres de meditació
 1. Passaràs de política però votaràs a psoe o icv
 2. No treballaràs
 3. Seràs supersolidari amb el tercer món comprant un arròs de comerç just però desprès aniràs reclamant els dos euros que li vas deixar fa tres mesos a un colega
 4. T’agradarà molt la índia i el Tibet i la espiritualitat i per descomptat no en tindràs ni idea dels centenars de milers de persones que es morien de gana perquè meditessin quatre monjos listos.
 5. Estaràs a favor del dret dels homosexuals (però que no se’t acostin) i dels immigrants(però viuràs en un barri que només hi ha 4 sudaques).
 6. Tindràs una foto del Che a casa però diràs que son uns radicals violents tots aquells que avui en dia fan com ell.
 7. T’agradaran totes les cultures del món menys la de casa teva (la catalana).
 8. Seràs partidari de l’amor lliure però la teva novia i tu mai sortireu de festa separats, no sigui cas que…
 9. Estaràs a favor de totes les causes del mon que no t’afectin, tot i que no en tinguis ni puta idea de que signifiquen i com més lluny estiguin millor, l’important es que et facin quedar bé i puguis liar-te un peta i explicar-ho

Hi ha però moltes variants:

Una de les variants que es fa notar molt es:

Edat ja madura i tot i que no porta la mateixa estetica acostuma a compartir moltes de les característiques. Son els típics que alliçonen els joves dient-lis que no tenen ideals a diferencia de la seva joventut progre i dient que son uns conformistes que ja no lluiten, sorprenentment quan els joves ens movem ens acusen de violents antidemocràtics cosa que et fa preguntar per la coherència del que diuen defensar i que tant reivindiquen. Normalment son de classe bastant benestant ( o sigui que van treure tajada del pastís) i si els hi preguntes que van fer tant combatiu contra Franco descobriràs que es quedaven fumant porros i mirant el cul de les nenes mentre la penya s’estava partint la cara contra els grisos.

Una altre variant:

El superecologista: de classe sempre alta, es pensa que anant a viure tothom a la muntanya s’acabaria amb aquesta societat de consum i bla bla, realment no en té ni idea de treballar la terra i de lo dur que resulta, defensor a ultrança de anar en bici als llocs, no es dona conta que la majoria de gent ha d’agafar el cotxe per anar a treballar (cosa que segurament tampoc sap que és).

Bé en fi, encara que a molts ens rebenti la seva hipocresia, tampoc son molt perillosos mentre no se’ls hi dongui massa corda encara que semblin cultes i tal perquè estan al twitter, llegeixen el 20 minutos i algun llibre barato de tai-xi. De fet et poden donar molts consells sobre com plantar marihuana perquè en això son experts ara bé quan parlin d’algun tema transcendent: NI CAS!.

Actualització de l’escrit: Aquests anys s’han destacat per acudir en manades a les assemblees del 15-M donant lliçons de com canviar el món i demostrant la seva completa ineptitud per a la reivindicació social. Feien tonteries com donar flors a la policia i estar en contra de qualsevol tipus de violencia com a principi inamovible. Amb frases com “no som ni de dretes ni d’esquerres” o “no tireu coses” davant del Parlament van demostrar que el millor que poden fer es quedar-se a casa amb la marihuana i el tai-xi. Es en l’àmbit de la lluita al carrer on aquesta especie es més nociva, per la resta no molesten massa.

Pròximes entregues, més especies urbanes: El perrofluta, el cani el coca-colas….

PD: Tinc que agraeixer a l’Ignasi la conceptualització del Freetibet, el seu estudi i gran part del material d’aquest escrit,  sense la seva gran habilitat per observar antropologicament les especies urbanes no hagués estat possible elaborar l’estudi.

Anuncis

From → Humor del carrer

One Comment
 1. ¡¡¡Enhorabuena por esta entrada MOSTRUO!!!

  sic

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: