Vés al contingut

4 notes rapides sobre els resultats electorals del passat diumenge 27S

Setembre 29, 2015

Bé, veient la varietat de interpretacions sobre si els resultats electorals d’unes eleccions considerades “plebiscitàries” han respòs si o no a la independència de Catalunya tal i com es pretenia des del govern de la Generalitat crec necessari donar el meu punt de vista sobre tot plegat. Comptant que estic a l’estranger, tinc Internet limitat i vaig estar a Catalunya presencialment únicament durant  la jornada del diumenge.

En primer lloc, si hem de fer interpretacions sobre si ha guanyat el “Sí” o el “No”, objectiu pel qual estaven convocades aquestes eleccions, s’ha de dir que el “Sí” ha guanyat però no de manera absoluta. Per moltes tonteries que es diguin des dels altaveus de la oligarquia espanyola anomenats “mitjans de comunicació” (al tanto no estic dient que els altaveus de la oligarquia catalana siguin millors). El cap del règim espanyol Mariano Rajoy, en la seva línia habitual de desdibuixar completament la realitat, com si estiguéssim en un altre planeta, ha arribat a dir en roda de premsa el dilluns 28 que el “Sí” només havia assolit el 40% dels vots. (la llista de Junts pel Sí) Com si els vots de la CUP fossin un no, ver para creer.

Les llistes de Junts Pel Sí i la CUP-CC han obtingut el 47 i escaig dels vots però molt al tanto això no vol dir que hi hagi hagut un 52% de “No”, hem de comptar que Catalunya si que es Pot (Partit que no és “santo de mi devoción”), no és un “No” rotund, son partidaris de fer un referèndum però no han dit mai ni que sí ni que no a la independència. No es pot comptar els seus vots com un No.

Se’ls hauria de comptar com un “No sabe/no contesta”, en aquest cas el “Sí” hauria guanyat amb majoria simple. Podem comptar-ho així? Sí i no (valgui la redundància). CatSíqueesPot es va mostrar contrari a una Declaració Unilateral d’Independència. Però no ha expressat mai quina opció demanaria en el cas d’un referèndum, que farien els seus votants en cas d’un referèndum? n’hi haurien que votarien sí, que votarien que no o en blanc…. Percentatges? Completament impossible de saber.

Però aviam algú es pensava realment que unes eleccions amb 7 partits amb opció a entrar podrien contestar de forma clara una pregunta amb només dues respostes?

Vaig baixar expressament a votar, a votar la CUP. Però no em va semblar mai bé la idea d’aquestes eleccions, més electoralisme, més marejar la perdiu i més donar temps a un president altament impopular per les seves polítiques de retallades i corrupció, que va allargant un procés que no esta disposat a finalitzar amb totes les seves conseqüències, perquè suposaria massa trasbals per als seus, la oligarquia catalana. I no només això.

Repeteixo 7 opcions polítiques amb opcions a Diputats (6 han entrat), 7!!! Amb la enorme diversitat interna de votants de cadascuna. Ens agradi o no, la cita electoral de diu no era un referèndum, eren unes eleccions amb 7 partits, 7 opcions, no dues ni tres, 7 opcions no es poden reduir a dues, lògica pura. Els resultats representen la enorme pluralitat de Catalunya en opcions polítiques, no poden contestar a una pregunta binaria. Ho haurien fet si Junts pel Sí i la CUP junts haguessin obtingut la majoria de vots 50+1, no ha estat així, això vol dir que la societat catalana ha dit no a la independència? Res més lluny de la realitat, la societat catalana (amb un record de participació) ha votat i 6 partits han entrat al govern. Vull insistir en que un enorme percentatge de la població que prové en bona part de les classes populars no té com a prioritat la independència o no es manifesta per ella, però tampoc hi esta en contra, no ho oblidem.

I insisteixo, la Comunitat Autònoma Catalana té casi bé 8 milions d’habitants i és enormement complexa i diversa. Qualsevol que interpreti que el debat social es mou al voltant d’un eix binari de dues opcions es digui Catalunya/Espanya o esquerra/dreta senzillament no en té ni idea del país en que viu.

Tanmateix és la excusa perfecta perquè Convergència s’arronsi i no tiri endavant la creació d’un nou estat, com ja s’ha vist. Si volia la independència hauria d’haver tirat endavant el referèndum, el primer referèndum platenjat, no el succedani de consulta que va fer, hauria d’haver tirat endavant el referèndum oficial. Que els contraris al referèndum no voten? Dona igual, la nació és la voluntat de ser poble, els resultat d’un referèndum tindrà la validesa que institucions i poble estiguin disposats a donar-li, una victòria del Sí es suficient per auto constituir-se com a subjecte polític, com a nació sobirana i democràtica. Es tracta de tenir la voluntat. Que el règim espanyol ho prohibeix? Doncs desobeir, tirar endavant i aviam qui pot més, com sempre s’ha fet en política, com durant la història s’han constituït els nous estats. Els arguments legalistes fan peneta. Sinó s’hagués trencat mai una llei encara viuríem al feudalisme.

De tota manera, i des del punt de vista de les classes populars i el reforçament de la lluita de classes de cara a un canvi social (jo li diria socialisme però digueu-li com vulgueu) que garanteixi el repartiment de la riquesa i la sobirania popular aquest electoralisme no ens beneficia, la polarització en un Si o No a una independència imprecisa fa que ens acostem massa al nostre enemic de classe i ens allunya de gent que tot i no estar per la independència son els nostres aliats en la lluita contra el capitalisme. Les lectures en clau exclusiva unionisme/independentisme beneficien a les oligarquies catalana i espanyola, no a les classes populars.

I esperem que no vinguin més eleccions que hi ha molta feina a fer per defensar els drets de la gent, treball, casa, feina, educació, sanitat, aviam si ens podem tornar a centrar en això.

PD de última hora, la oligarquia catalana esta preparant tota la seva maquinaria de manipulació contra la CUP. Ànims que resistireu. No passaran!

Anuncis

From → Societat

Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: