Vés al contingut

Una tardor de 2017 i un hivern de 2018 (II)

gener 6, 2018

I arriba l’hivern i veiem els resultats de les eleccions

(Sobre tòpics, identitats inventades, mitges veritats i lectures interessades)

I ens posem les mans al cap, com sinó ho haguéssim vist ja el 27S del 2015. I per canviar la dinàmica de vot en aquests barris de l’àrea metropolitana es necessita més que un mes d’emocions. I també ser més propositius que el que van fer els partits independentistes i no caure en el victimisme. De tota manera, el que es produeix és un traspàs de vot del PP a Ciudadanos, el conjunt d’aquests dos partits augmenta únicament en aproximadament 61000 vots. Significatiu però no tant com algunes veus d’alarma han donat. D’altre banda el vot independentista on creix més també és a l’àrea metropolitana, 105000 vots més. Hauríem de matisar que el vot del NO incloent al PSOE són 15000 vots més. Dades que no s’han tingut prou en compte.

  Tot i que com es preveia, CUP, ERC i JxCAT no van arribar a la majoria absoluta en vots si que ho fan en escons. I els partits del 155 sumats no arriben als resultats que esperaven, més que de victòria clara de l’independentisme la derrota és dels partits del règim, els del 155 i l’IBEX 35. (Perquè puc criticar molt a Comuns però seria un error garrafal equiparar-los als tres anteriors).

  Ara bé la  maquinaria de guerra propagandística del règim segueix treballant. Una mentida repetida mil cops es converteix en una veritat (que va dir un ciutadà amb tirants amb la bandera d’Alemanya cap allà als anys 30). Tabarnia és la expressió de la dreta més xovinista i hooligan del règim, no perdré temps discutint quelcom que cau pel seu propi pes. Però  tornen a sortir els mites identitaris del xarnego obrer i el catalanet benestant. Comparteixo les crítiques amb la visió de Catalunya que construeix TV3 on moltes zones del país i gran part de la població sembla no existir però compte, la construcció identitaria que fan els intel·lectuals del règim també es perillosa, molt més perillosa, sobretot tenint en compte que es tracta del poder estatal real.

  Per començar l’àrea metropolitana no és com l’Ulster ni les zones tenen vot estanc, existeixen importants resultats de vot a ERC en barris majoritàriament castellanoparlants, així com importants percentatges de vot a Ciutadans en barris considerats majoritàriament catalanoparlants. Però anem més enllà, es repeteixen tòpics que no són certs. No tots aquests barris són iguals ni molt menys i les diferencies de renda que presenten també són molt altes. Es podria dir que C’S també ha guanyat a Pedralbes i Sarrià però és un exemple massa extrem. El que vull dir es que hi ha gran part de vot de “classes mitjanes” que aspiren a una sortida individualista (liberal) econòmicament i política. No nego que un altre gran percentatge és de gent empobrida (o pobre de sempre) que ha votat en clau no separar-se d’Espanya. Però és imprescindible senyalar que ni és la única explicació, ni el votant de Ciutadans és un obrer empobrit.

  I seguim rebentat tòpics, els informes sobre Renda que declara cada habitant de 2013 situaven la majoria dels municipis més empobrits a l’interior de Catalunya. En zones on guanya ERC i PDECAT, sobretot Terres de l’Ebre, Anoia amb alts index d’atur i alguns municipis de la província Girona (sí, de Girona), encara que es tracti de municipis petits i mitjans és una realitat existent. I també caldria preguntar-se aquí perquè classes treballadores empobrides en aquest cas majoritàriament catalanoparlants voten un partit de dreta com PDECAT posant abans la reivindicació nacionalista que la millora de les seves condicions socials.

  No és la meva intenció relativitzar una cosa especialment greu, que a barris obrers guanyi el partit de l’IBEX 35, de les grans empreses. Però el component nacional identitari no és l’únic que ho explica i no estem parlant de  realitats paral·leles, ni homogènies. Afortunadament.

  Amb això no negaré que la construcció cultural feta per TV3 i gran part de la intel·lectualitat catalanista no hagi contribuït a que importants sectors de població no es sentin interpel·lats per l’independentisme. TV3 i la construcció catalanista hegemònica en moltes ocasions ha supurat classisme i ha invisibilitzat gran part del territori i col·lectius socials de Catalunya. I tot i que clarament minoritari, una part de l’independentisme que es recolza en la identitat cultural encara veu a les capes de població que no comparteixen la seva cultura amb despreci o com a possibles invasors. I en la construcció d’una república des d’abaix aquesta mentalitat ha de ser eradicada, per descomptat que aquestes afirmacions en públic cada cop siguin més mal vistes no és excusa per negar la seva existència i seguir combatent-les.

  Ara bé, existeix una maquina de guerra cultural del règim del 78 que és el poder el dominant i l’enemic de classe principal a combatre. Aquesta maquina de guerra aposta per un trencament de la societat catalana en base a la identitat cultural. Televisions (totes les d’àmbit estatal de l’A3 a la Sexta), el País, el Periódico a més de la caverna declarada. Aquests intel·lectuals del regim, que no han trepitjat mai els barris dels que parlen són els que de veritat estan treballant a fons per dividir la societat catalana en funció de la seva llengua o identitat. I aquí qualsevol opció de transformació social perd, tinguem ‘ho clar i compte amb els suposats progres que els hi riuen les gràcies.

  Trencar aquests tòpics és imprescindible en qualsevol projecte de transformació social des d’abaix, insisteixo perquè la maquinaria de guerra cultural ens bombardejarà els propers mesos. No caure ni utilitzar el marc mental de l’enemic és imprescindible per resistir. En el següent escric explicaré com un servidor veu el tema.

Anuncis

From → Societat

Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: